Når man tenker på å søke om lån, er det mye man må ta med i beregningen. Man kan blant annet velge mellom lån med sikkerhet, eller et usikret lån. Da er det viktig å vite forskjellen mellom dem, og fordeler og ulemper knyttet til lånene. Om man klikker seg inn på abcnyheter, vil man få nyttig informasjon om privatøkonomi, og hvilke feller man må unngå.

Det som vil være første regel når man har bestemt seg for å søke om lån, er å ta en titt på sin private økonomi. Det er viktig å huske at det man låner skal tilbakebetales, gjerne over mange år. Gjelden hos privatpersoner er generelt høy, og man må gjøre en nøye vurdering av betjeningsevnen sin. Dette er spesielt viktig om man har lån fra før.
Kredittvurdering

Mange lurer på hvilke ting banken vurderer under en kredittsjekk, og det er verdt å vite at en dårlig kredittscore vil kunne føre til avslag på lånet. Noen av de tingene banken ser på under en kredittvurdering er jobbsituasjon, alder og eventuelle betalingsanmerkninger. Opplysningene blir hentet fra blant annet Brønnøysundregisteret og Skattedirektoratet, og banken benytter ofte et kredittvurderingsselskap til å utføre disse sjekkene.

Grunnen til at man blir så nøye vurdert før man får godkjent lånesøknaden, er for å beskytte låntakeren. I dagens jungel av låntilbydere, er det lett å havne i et økonomisk uføre om man ikke er påpasselig med å betale regningene. Bankene ønsker derfor å ikke legge en ekstra bør på skuldrene til personer som har en historikk som tilsier at de sliter med å betale.

Lån med sikkerhet

Når det kommer til enkelte typer lån, vil banken kreve at man stiller med en form for garanti slik at de er sikret å få tilbake pengene sine. Dette betyr i de aller fleste tilfeller pant i eiendom. Når man tar opp et boliglån, vil banken alltid ta pant i boligen man skal kjøpe. Dette vil også sikre en lavere rente enn ved et usikret lån.

Det er viktig å tenke på hva konsekvensene av å pantsette boligen kan bli. Om man misligholder lånet sitt, vil utfallet i verste fall bli at boligen tvangsselges slik at banken får tilbake pengene sine. Det er derfor viktig at låntakeren har en stabil inntekt og fast jobb, slik at man ikke havner i en slik situasjon. Et lån med sikkerhet vil by på mange fordeler.

Lån uten sikkerhet

Et forbrukslån er et lån uten sikkerhet. Når man tar opp et slikt lån, er det ingen spesielle krav som bestemmer hva man kan bruke pengene på. Enten bilen trenger reparasjon eller det frister med en sydentur, er det en lettvint og rask prosess å søke om et slikt lån. Det betyr også at banken ikke krever pant i eiendom for å godkjenne søknaden.

En ting som kan være verdt å merke seg når det kommer til lån uten sikkerhet, er at renten ofte er mye høyere enn ved et lån med sikkerhet. Dette har sin forklaring i at det naturlig nok er en risiko for banken om låntakeren skulle misligholde gjelden sin. Renten på et forbrukslån vil uansett være gunstigere enn ved kredittkort og andre smålån.

Refinansiering

Et ord som ofte dukker opp når man er inne på bankene sine sider, er refinansiering. Det er fort gjort å ende opp med flere forbrukslån og kredittkort hos flere ulike banker, og da kan refinansiering være en god løsning. Det betyr at man tar opp et lån som er stort nok til å betale ned de andre lånene, slik at man bare får én utgift å fokusere på.

Refinansiering vil med andre ord bidra til en ryddigere økonomi. Ofte er det slik at alle smålånene har kommet ut av kontroll, og man sitter igjen med inkassosaker. I et sånt tilfelle vil sjansen til å få refinansiert gjelden være veldig liten. Om man da kan stille med sikkerhet i form av bolig, vil sjansen for å få innvilget et slikt lån være mye større.

Gunstige renter

  • Gjeldsregisteret har oversikt over privatpersoners gjeld
  • Noen lån kommer med etableringsgebyr

Det kan være en fordel å sjekke hvilken rente den enkelte bank opererer med, og her kan det være store svingninger. Det er lurt å huske på at mange banker tilpasser renten med kredittscoren til låntaker, slik at om man har en høy kredittscore vil renten også være høy. Det er veldig viktig å lese nøye gjennom lånepapirene, og være sikker på at man forstår innholdet.